Cultura

MATEU TRES

PRESIDENT DE L’AGRUPACIÓ DEL BESTIARI FESTIU I POPULAR DE CATALUNYA

“Catalunya és terra de dracs, de mulasses i d’àligues”

Prop d’un miler de figures i bèsties estan en el seu imaginari i per preservar-les n’han digitalitzat prop de 150 que es divulgaran per imprimir a petita escala en 3D o fer-ne rèpliques en un futur

Estem ben representats a Catalunya amb bèsties i figures?
A l’agrupació tenim més de 215 associacions federades que representen prop de 700 figures del bestiari que hi ha a Catalunya. Ara ens trobem amb moltes colles que estan fent rèpliques petites pensades perquè la puguin portar la canalla. És una bona manera per garantir-se la continuïtat.
Què us porta a crear l’agrupació?
Vam néixer el 1996, arran del Congrés de Cultura Popular que es va fer, i en què n es va detectar que la imatgeria festiva d’animals estava molt disgregada. Vam pensar a buscar un àmbit propi del bestiari festiu i tenir un reconeixement.
Hi tenen cabuda tota mena de bèsties?
Qualsevol imatge festiva que tingui alguna vinculació amb figura animal o mitològica, que és el nostre nexe. Parlem d’àligues, dracs, cucaferes, cavallets, bous, mulasses... Els que tenen connotacions més humanes, com els gegants i capgrossos, queden fora del nostre àmbit.
Tenim arrelades la presència d’aquestes bèsties a tot el país.
Catalunya és terra de dracs, de mulasses i d’àligues, que tenim documentats de fa segles. N’hi ha amb una trajectòria llarga, vinculats a les festes de Corpus i a les representacions de les bèsties que en alguns casos s’havien lligat a festes religioses.
La llista de bèsties, però, s’ha multiplicat amb els anys...
Amb la restitució democràtica van començar a sortir moltes figures que responen a una necessitat d’organitzar-se i representar la identitat catalana. Això va portar una evolució cap a noves tipologies que no existien, com les figures mitològiques, prehistòriques o híbrides que representen diferents espècies d’animals.
Voleu perpetuar les bèsties amb un projecte de digitalització i 3D. De què es tracta?
Vam tenir amb poc temps tres successos desgraciats que van malmetre les figures, i ens vam adonar que el mal era irreparable. No és habitual que es conservin els motlles de guix, que també es malmeten, i va sorgir la idea de fer l’arxiu digital de les figures, amb un fitxer amb el seu volum i les característiques.
I així es pot fer una rèplica?
Podem fer el motlle a partir del control numèric que s’utilitza en la mecanització industrial i sense ocupar l’espai que requereix guardar els motlles de guix. Ens volem assegurar que podrem recuperar la figura en un futur i salvaguardar el patrimoni que tenim. Ara estem fent la selecció de les figures.
Quin criteri seguiu?
Vam obrir un procés perquè les entitats federades proposessin les figures oportunes, i volem prioritzar els elements de més antiguitat amb un valor sentimental i cultural important, i també aquelles que tinguin un major risc de pèrdua perquè no tenen un bon estat de conservació i puguin desaparèixer a curt termini.
Quina bèstia hi ha entre les que tenen més trajectòria?
El drac de Vilafranca, del qual es té la documentació més antiga a Catalunya, i el drac de la Bisbal de l’Empordà podrien entrar en aquesta primera fase, on, amb l’aportació que vam rebre pel projecte de Fundació.cat podem escanejar unes 150 figures, i si podem seran 200. La intenció és enllestir-ho a principi d’any i poder presentar-ho al nostre web cap a la primavera perquè tothom hi pugui accedir.
Divulgació i a la vegada tenir bèsties a petita escala?
Creiem que és una bona manera de divulgar en l’àmbit escolar i domèstic. Les persones que tinguin impressores 3D a casa podran tenir petites rèpliques. El que volem que la informació sigui universal i accessible per jugar i aprendre amb la cultura, no per fer-ne negoci.
Quins són els municipis que acumulen més bestiari?
Tenim Valls, que en té cap a una quinzena, i el Vendrell, que també en tenen un nombre important i l’últim any n’han creat dues de noves infantils. Barcelona, per la densitat demogràfica que té, està al voltant d’una cinquantena de figures.
Cada any feu una gala. Us voleu donar a conèixer més?
Serà la cinquena edició per fer-nos visibles i donar a conèixer la iniciativa que perseguim perquè es declari el dia europeu del bestiari festiu que proposem pel 24 de novembre, una data clau propera a la gala i quan es va constituir la federació. Es farà a Cervera seguint la Capitalitat de la Cultura Catalana.
El món del bestiari festiu viu un moment dolç?
Tenim molts col·lectius i gent implicada tot i que a vegades el suport institucional ens frena projectes i activitats. Les entitats volen fer intercanvis amb altres pobles teixint una forta complicitat.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Sopa de Cabra
GRUP DE MÚSICA

“A ‘Ben endins’ sonàvem encara com un grup de garatge”

BARCELONA
L’APUNT

Ja arriba el bon temps (de festivals)

Obrint les portes a tot el món

Barcelona

Santa Cristina recupera 25 tombes paleocristianes

SANTA CRISTINA D’ARO

Entrar al llit de la prostitució

BARCELONA

Dani Martín, Antonio Orozco, Sergio Dalma i Els Pets participaran al festival Summerfest Cerdanya, previst pel 2022

Puigcerdà
Montserrat Torrent
ORGANISTA

“Lluito tant com puc per defensar la vellesa”

BARCELONA

“Emociona’t”: una campanya per donar suport i promocionar la cultura

Barcelona

Narcís Comadira, artista convidat de l’Auditori

GIRONA